Dirigent en Repetitor

Dirigent Tjalling Wijnstra

dsc_5538goedTjalling Wijnstra is dirigent en componist. Sinds december 2009 is Tjalling dirigent bij Operakoor Amadeus. De concertante uitvoering van Nabucco van Verdi is zijn eerste grote project bij Amadeus, althans, het eerste grote project na een afwezigheid van vier jaar, waarin hij werkzaam was als kapelmeester en koorleider bij Opera Zuid in Maastricht. Daarvoor, in de periode 1998-2005 kende Operakoor Amadeus een aantal successen onder zijn leiding: La Sonnambula en I Puritani van Bellini, L’Elisir dAmore van Donizetti, Dido and Aeneas van Purcell en Giovanna dArco, La Traviata en I Lombardi van Verdi. Bij Opera Zuid (vanaf mei 2005 tot september 2011), heeft hij zich volledig op zijn grote passie kunnen richten: opera. De afgelopen jaren heeft hij vele voorstellingen gedirigeerd, ondermeer: Don Giovanni van Mozart, De Parelvissers en Carmen van Bizet, Die Lustige Witwe van Lehar, ll Barbiere di Siviglia van Rossini, Mavra van Stravinsky en Der Rosenkavalier van Richard Strauss.

Naast deze werkzaamheden werkte hij mee aan kortlopende projecten, zoals bij de Zomeropera in het Belgische Alden Biesen, waar hij Die Fledermaus van Joh. Strauss jr. en Tosca van Puccini dirigeerde. Tjalling Wijnstra studeerde orkestdirectie bij Joop van Zon, Lucas Vis en bij Roland Kieft aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarvoor studeerde hij accordeon aan de conservatoria van Groningen, bij Egbert Spelde en van Kopenhagen bij Mogens Ellegaard. Op dit moment werkt hij aan verschillende compositieopdrachten en is hij bezig met het ontwikkelen van projecten op het gebied van opera en muziektheater. Hij componeerde werken voor soli, koor en orkest, kamermuziek en filmmuziek.

Repetitor Gelske Bergsma

dsc_5463goedGelske Bergsma studeerde aan het Conservatorium te Groningen bij de pianiste Maria Stroo. Ze is sinds vele jaren werkzaam als piano-docente, tot voor kort bij het Centrum voor Kunsten Muzarthe te St. Annaparochie en in haar privé praktijk. Daarnaast is ze een bekende begeleider van zangers, blazers en koren. Gelske heeft ook een opleiding voor koordirigent gevolgd en is tevens docent koristen-opleiding (koorscholing). Ze is sinds 10 jaar dirigente van het vrouwenkoor Excelsior te Leeuwarden. Behalve repetitor bij Amadeus is Gelske vaste begeleider bij de Bliid Boadskip Sjongers te Berlikum, het Van Harens Ensemble te St. Annaparochie en sinds kort bij het operettekoor NOF te Dokkum. Ook heeft ze een zeer ruime ervaring als koorzangeres in diverse semi-professionele koren in het noorden (onder andere in het Noordelijk Vocaal Ensemble en het Noord Nederlands Concertkoor, onderdeel van het Noord Nederlands Orkest). Als solo-zangeres volgt ze regelmatig lessen bij Adi le Gué. Met Anette Cuperus, mezzo-sopraan, vormt zij een vast duo.