Historie

dsc02465Operakoor Amadeus is een vereniging die in 1984 door een aantal gedreven operaliefhebbers is opgericht. Amadeus voert complete opera’s uit in concertante vorm en geeft daarnaast concerten met programma’s bestaande uit operafragmenten.

Ook verzorgt Amadeus concerten op aanvraag met een gevarieerd Belcanto-programma.

Onder leiding van dirigent Tjalling Wijnstra heeft Amadeus diverse complete opera’s uitgevoerd.
Onder andere: La Sonnambula van Bellini, L’Elisir d’Amore van Donizetti, Dido and Aeneas van Purcell, I Puritani van Bellini, I Lombardi, Nabucco en Macbeth van Verdi. De laatste was Il Pirata van Bellini in januari 2016.

Bij de animatiefilm Mata Hari voerde Amadeus de Rilkeliederen uit, een compositie van dirigent Tjalling Wijnstra.
Tijdens het optreden Midzomernachtsklok met kunstenaar Ids Willemsma werden in zijn werkplaats muziek en ijzergeluiden gecombineerd.

Recente optredens zijn Verlangen naar Vrijheid met soliste Fardau van der Woude (november 2016) en de sprookjesopera Restaurant de Goudfazant met Jonge theatermakers de Meeuw (april 2017). In beide optredens werden verschillende operakoren en aria’s gezongen die bij het thema aansloten.

In 2018 is in samenwerking met het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia de Canto General van Mikis Theodorakis en Pablo Neruda uitgevoerd.

In 2019 is ter gelegenheid van ons 35-jarig jubileum de opera I Lombardi van Giuseppe Verdi ten gehore gebracht.